Ontstaan van denim

Denim bloes
Denim bloes

In de tweede helft van de 19e eeuw verhandelde Levi Strauss in Amerika supersterke broeken aan goudzoekers. Eerst maakte hij ze van tentdoek. Later gebruikte hij met supersterke indigo geverfde stof uit Nîmes in Frankrijk: serge de Nîmes, wat verbasterd werd tot denim. Toen er klinknagels op de kwetsbare plekken kwamen, werd de broek onverwoestbaar. De spijkerbroek was geboren.  Chambray is de overhemd versie van de denim. De stof is een platbinding met witte en blauwe garens. De weefdraden kruisen elkaar recht i.p.v. de bekende schuine jeanslijnen die in de denim zitten.

Samenstelling

Jasje
Denim jasje

Denim of jeans is gemaakt van 100% katoen. De bovenkant is blauw, de achterkant is wit. Dat komt doordat de stof bestaat uit blauwe ketting– en witte inslagdraden. Ze zijn zo met elkaar verweven dat er schuine lijnen ontstaan op de stof. Dat heet keperbinding.
Voor je een authentieke verwassen look krijgt, moet er nog wel wat extra gebeuren. Gebruik een versleten als voorbeeld. Voor echt bleke of sleetse plekken en naden bewerk je de stof met fijn schuurpapier of een harde borstel. Naden kun je ook voorzichtig bleken met een kwastje met chloor. Probeer het eerst uit op een proeflap! Als je jeans kledingstuk klaar is, kun je het wassen met een schepje Oxy Action bij het wasmiddel om de naden en de stof nog wat extra te bleken.

Naaitips

Denim rok
Denim rok
  • Was de jeansstof van tevoren al een keer op 60º C. Dan krimpt hij later niet meer.
  • Een echte jeansnaald (dikte 90 of 100) is sterker dan een reguliere en komt makkelijker door dikke naden heen.
  • Doorstikken: gebruik speciaal doorstikgaren. Doe dan wel dun garen in dezelfde kleur op het spoeltje.
  • Kies het garen vooral niet te geel, gebruik eerder een ‘vuile’ kleur. Echte jeanskleuren zijn nr. 40, 186, 448, 591 van Gütermann.
  • De steeklengte is afhankelijk van de dikte van de stof. Kies voor dunne jeans een kleinere steeklengte (ca 2 mm), voor een grove jeans steeklengte 3 of 3,5 mm.