Eucalyptus 1Lyocell of Tencel

Lyocell en Tencel zijn relatief nieuwe stoffen in de kledingindustrie. Tencel is dezelfde stof als lyocell, maar het is de de gepatenteerde naam van de stof door het Zwitserse bedrijf Lenzing die deze stof op de markt heeft gebracht. Tencel/ Lyocell heeft de luxe uitstraling van zijde, is zo sterk als polyester en neemt nog beter vocht op dan katoen. Het is gemaakt van houtsnippers (meestal van eucalyptusbomen) en een van de meest milieuvriendelijkste stof.

Milieuvriendelijke productie

Lyocell / Tencel is vergelijkbaar met viscose, maar het productieproces is milieuvriendelijker. Lyocell / Tencel wordt net als viscose gemaakt van houtsnippers. Het verschil zit in het gebruik van minder schadelijke oplosmiddelen als amine oxide en het hergebruik van het afvalwater en deze oplosmiddelen. Hierdoor ontstaat een gesloten systeem waarbij zo min mogelijk afvalwater terugkomt in het milieu.

Door het toevoegen van de oplosmiddelen ontstaat een houtpulp. Deze worden uiteindelijk door een spinneret geduwd, een soort van douchekop met kleine gaatjes. Vervolgens worden deze vezels gesterkt in een bad van amine oxide, gedroogd en uiteindelijk gesponnen tot een mooie stof om kleding van te maken.

Wasvoorschriften

Kleding gemaakt van lyocell of Tencel kun je gewoon op een fijn wasprogramma in de wasmachine wassen, op maximaal 30 graden. Let op er wel op dat je niet te veel wasmiddel gebruikt, dit kan de kleuren aantasten. En laat een nat kledingstuk niet te lang in de wasmachine liggen, maar hang het snel te drogen. Dit voorkomt strepen in de stof.

Internationale afkorting = CLY

Gemaakt van cellulose, dus een viscose. Hoog draagcomfort, ademt goed, neemt vocht op en voelt heerlijk zacht. Wassen als viscose.