Keperweefsel met de typische diagonale lijnen
Keperweefsel met de typische diagonale lijnen

Gabardine is dé klassieke trenchcoatstof bij uitstek. Gabardine is in principe een heel dicht geweven kale gladde stof met fijne steile lijnen. De zogenaamde steilkeperbinding. Een gabardine stof kan geweven zijn van wollen of katoenen garens of van een mengingen van een van deze grondstoffen met polyester of polyamide.

Gepatenteerd

Het Britse modehuis Burberry is niet alleen een van de uitvinders van de trenchcoat, maar ook van de stof gabardine. Burberry maakte in 1888 naam met de gloednieuwe waterafstotende stof. Gabardine was een zo dicht geweven stof, dat ze bijna geen regen doorliet. Deze nieuwe functionele stof, waarop patent werd verleend, werd toegepast voor regenjassen, sportkleding, tenten en zelfs voor kostuums voor poolexpedities.

Tips

Trenchcoat
Trenchcoat

Gebruik je een opvallend dessin voor de trenchcoat? Maak het jezelf dan niet te moeilijk en kies een model met wat minder details.
Kies een opvallende voeringstof voor de jas: een stippeltje, een ruitje of gewoon een opvallende kleur, en je hebt een unieke trenchcoat. Zoek dan wel tussen de gladde katoensoorten of satijnen printstoffen, want in de originele voeringstoffen zijn weinig leuke dessins te koop.

Stof kiezen
De trenchcoat is hot. Bedenk waarom je deze jas maakt: als trenditem of vooral als functionele jas die ook regen en wind zo goed mogelijk tegenhoudt. Geschikte materialen: Een dicht geweven fijne satijnkatoen (met polyester) of een gabardine van katoen of wol met polyester. Een jas van deze stoffen zal een prachtig hoogwaardig resultaat opleveren waar je jarenlang plezier van hebt. Gebruik een zwarte, grijze of zandkleur stof en je hebt een mooie klassieker. Maar voor een stevige plensbui blijft echte regenkleding onmisbaar.

Handtas met Burberry ruitpatroon
Handtas met Burberry ruitpatroon

Een synthetische stof zoals memory fiber is in veel leuke dessins verkrijgbaar dit voorjaar. Er zijn sowieso veel nieuwe synthetische stoffen (polyester of polyamide) te koop die vandaag de dag een veel beter draaggemak en een mooier uitstraling hebben dan ouderwetse synthetische materialen.

Bewaren