Kant
Kant

Kant is een artistiek weefsel gemaakt van draden. Linnen, katoen, zijde of zilver- en gouddraad zijn de materialen waarmee gewerkt wordt. Kant is een product dat onder het handwerk valt. Het is een typisch westers modeverschijnsel. Kant is de naam voor verschillende soorten kantwerk die worden ingedeeld volgens techniek en kenmerken. Er zijn twee grote basissoorten:
kloskant is een kantsoort die met de hand wordt gemaakt met behulp van klosjes.
naaldkant is een kantsoort die met de hand wordt gemaakt met behulp van naalden. Deze kantsoort vergt ander materiaal en heeft geen gelijkenissen met kloskant.
Door de eeuwen heen ontstonden er vele variaties en soorten. Men mengde ook soorten kant door elkaar, zoals een mengsel van naald- en kloskant. In de loop van de geschiedenis ontstond de machinale kant, een goedkope oplossing voor de dure kantindustrie.
De kanten kleding van nu is gemaakt voor dagelijks gebruik. Een grof kanten rok draag je bijvoorbeeld met stoere laarzen en een handgebreid vest of een truitje. Een kanten blouse  draag je op een jeans. Ook kanten accessoires zijn volop gespot zoals schoenen en kleding. En kanten details op kleding en accessoires zijn hot.

Naaien

Kanten jurk
Kanten jurk

Kies een eenvoudig patroon met weinig details of naden om op die manier onnodige doorsnijdingen in de stof te voorkomen.
Hoe ‘opener’ het kant is, hoe moeilijker het stikt. Als het kant een nogal open structuur heeft, is het slim om de naden twee maal te stikken. Een keer op de goede plek, een keer een halve centimeter ernaast. Om het dan vervolgens af te werken met een zigzag of locksteekje.
Stem de naalddikte af op de kantsoort. Gebruik voor fijn of rekbaar kant bijvoorbeeld een dunne jerseynaald (60). Voor het grove wollige kant een wat dikkere naald.

Verstevigen
Kant verstevigen kan vaak niet omdat de versteviging/het beleg aan de goede kant zichtbaar zou zijn. Een kraag van een blouse verstevigen is soms wel wenselijk. Gebruik dan bijvoorbeeld een huidkleurige organza als tussenlaag en dus geen plakvlieseline.

Wassen

Kanten bh
Kanten bh

Kant is een tere stof die niet bestand is tegen de wasmachine. Was een mooi kanten kledingstuk (katoen of polyester) op de hand in een sopje (30 graden) of laat het stomen. Was wol-acryl kant in een sloop (zo blijft er geen rits of knoopje achter haken) op het wolwasprogramma, dus niet wringen of centrifugeren.

Op het randje
Kant heeft soms aan een zijde van de stof een mooie schulprand. Om die te kunnen gebruiken langs de onderrand of zoom moet het kledingpatroon aan de onderkant recht zijn. Heb je een gerende rok, of een andere rondere zoomkant, dan kun je ook een schulprand ‘uitknippen’ langs een motief in het kant. Vervolgens leg je deze rand langs de ronde zoom in vorm en naai je deze met een fijn zigzagsteekje vast.

Variëren
De transparantie van kant maakt dat je er gemakkelijk mee kunt variëren. Kies er een anders gekleurde voering bij. Koop wel een mooie stretchsatijn of andere hoogwaardige gladde stof als voering omdat deze aan de oppervlakte goed zichtbaar is. Of verwerk het kant puur en ongevoerd en draag er telkens een anders gekleurd (onder)jurkje of ander basisstuk onder. Kantstof is ook veel gebruikt als detail. Decoreer een tas of sobere rok met stukken kant en het ziet er weer actueel uit.

Geschiedenis

Mechelse kant
Mechelse kant

Kant is een oud ambachtelijk product dat waarschijnlijk in de 15e eeuw is ontstaan. Men weet niet precies of het in Vlaanderen is ontstaan, of in Italië. Er was destijds een nauwe culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Venetië. Zo kwamen Venetiaanse schilders in Vlaanderen de olieverftechniek bestuderen en gingen Vlaamse kunstenaars naar Venetië om hun schilderijen te zien. Het is wel een feit dat er altijd meer kloskant werd gemaakt dan naaldkant omdat die goedkoper was.
Naaldkant is ontstaan uit open naaiwerk of punto tirato (fils tirés). Men versierde het boordje van de onderkleren dat uitstak boven de kleding. Daarvoor trok men draadjes uit de stof en men borduurde rond de ontstane opening, zowel horizontaal als verticaal. Op den duur trok men alsmaar meer draden uit om ingewikkelder versieringen te maken zodat er nog weinig stof overbleef. Tot iemand op het idee kwam om enkel met draden te werken. Men naaide de gespannen draden met een driegdraad vast op het patroon en men borduurde als voorheen. Men gebruikte dezelfde patronen. Dat is de reden waarom het zo moeilijk is om het ontstaan van naaldkant te bepalen. Op het afgewerkt product kon men niet zien of men was begonnen met stof of met draden.

Het eerste modelboek verscheen in 1528 en is van de Venetiaan Antonio Tiangliente. Hij noemt kant punto in aria (steek in de ruimte). In heel Italië was dit de benaming. Deze eerste vorm van naaldkant had een rechtlijnig of geometrisch ornament. Algemeen werd deze soort Reticella genoemd. Met deze manier van werken was men niet meer verplicht om schering en inslag te volgen maar kon men vrijer werken en meer gebogen lijnen gebruiken. Zo werd het florale element geïntroduceerd. De echte naaldkant was geboren.