Zijderups
Zijderups

Zijde is afkomstig van de cocon van de rups van de zijdevlinder. De mooiste zijde komt van de cocon van de moerbeivlinder. Er bestaat ook andere zijde, zoals die van bepaalde spinnensoorten. Zijde is een natuurlijke vezel (van eiwitstof) die gebruikt wordt voor het maken van stoffen. Zijde is een natuurlijke vezel die door de zijderups wordt gesponnen als een eindeloze, fijne en glanzende draad. Gewassen zijde is zacht, ruwe zijde is stugger van structuur. Zijde is een fijne mooie glanzende, maar kwetsbare stof, gevoelig voor de invloed van het zonlicht op de kleur.

Eigenschappen van zijde:

  • Zijde heeft een goed vochtopnemend vermogen.
  • Zijde heeft een redelijk warmte-isolerend vermogen. Het is een stof die het hele jaar door prettig draagt, omdat het zich aanpast aan de temperatuur. ‘s Winters warm, zomers lekker koel.
  • Zijde wordt NIET door motten aangevreten. De eiwitten van zijde zijn van een andere soort dan die van wol en haren.
Verbranding Kreukherstellend Vochtopname Warmte-isolerend Hittebestendig
Langzaam Goed Gemakkelijke en veel Goed Voorzichtig strijken
Loogbestendig Zuurbestendig Chloorbestendig Sterkte droog Sterkte nat
Slecht Matig Slecht Groot Kleiner dan droog
Slijtweerstand Lichtbestendig Schimmel Glans Soort gewicht
Groot Wordt aangetast Zelden aangetast Mooi Middelzwaar (1,31)

Wasadvies:

  • Laat je adviseren over de wasvoorschriften van de zijde die je gaat verwerken
  • Altijd laten stomen: Doupion zijde, taft en changeant (omdat een van de kleuren in het changeantweefsel door zelf wassen soms ineens dominanter kan worden.
  • In natte toestand is zijde minder sterk dan droog. Het is zelfs 20% minder sterk. Dus voorzichtig wassen en strijken.
  • Satijnzijde, chiffon en crêpe de Chine voorzichtig op de hand wassen. Of in de machine in een waszakje op het fijnwasprogramma.
  • Wassen met een vloeibaar wasmiddel of een speciaal zijdewasmiddel.
  • Was zijde voor het knippen (eventueel met wat druppeltjes azijn) als je meerdere kleuren in een kledingstuk wilt verwerken. Zijde is een natuurstof, dus kleuren kunnen afgeven. Ook van het in de was een paar procent krimpen. Vind je het zonde om de nieuwe stof direct te wassen? Houd er dan rekening mee in de zomen. Krimpen gebeurt namelijk in de lengte en niet in de breedte.
Chiffonzijde
Chiffonzijde

Bourette zijde: is een mengweefsel. De stof is ruw, genopt, glansloos, deels met onzuiver overkomend weefsel in taftbinding; vaak met katoen gemengd.
Toepassingsmogelijkheden: Kleding, blouses, overhemden, huishoudtextiel.
Crêpe de Chine: een satijnzijde met een mat oppervlak. Voor: nette jurkjes.
Chiffon: is een gekweekte zijde. 0orspronkelijke Franse spotnaam voor ‘vod’, fijndradig, transparant, voileachtig crêpe weefsel in taftbinding. Toepassingsmogelijkheden: Avondkleding, doeken, sjaals etc.
Crêpesatijn: stoffen zijn gemaakt van een gekweekte zijde. Het is een crêpeachtig weefsel in satijnbinding met zeer dichte, normaal gedraaide ketting en doorgedraaide inslag, de bovenkant is glad en glanzend, de onderkant ruwer en mat, de stof valt soepel.
Toepassingsmogelijkheden: Kleding en blouses.
Crêpe Georgette: is gemaakt van een gekweekte zijde. De stof is teer, crêpeachtig weefsel in taftbinding, sterk doorgedraaid ketting- en inslaggaren, taftbinding. Kreukvrij weefsel met soepele val en korrelig uiterlijk.
Toepassingsmogelijkheden: Avondkleding, blouses, doeken.
Het is een transparante zijde, die droog aanvoelt. Geschikt voor jurkjes, tunieken en tops. Satijnzijde: soepel dicht geweven zijde met een glad en glanzend oppervlak.
Ideaal voor blouses, tunieken en jurkjes.
Doupion zijde: is de bekende, wat steviger zijde met een onregelmatig uiterlijk. Deze zijde is ook verkrijgbaar in changeant kleuren (tweekleurige weefsels). Vaak gebruikt voor klassieke pakjes
en feestkleding.
Fluweel zijde/velours chiffon: een fluweel van zijde die zo soepel en sluik om het lijf valt dat die lijkt mee te bewegen. Deze zijde is veel soepeler dan haar katoenen zusje. Fraai voor jasjes, rokken en jurken.
Gewassen zijde: een soepele zijde die een waasje lijkt te hebben. Met een mat nonchalant uiterlijk. Leuk voor jurkjes, blouses en tunieken.
Honan en tussah zijn twee benamingen voor dezelfde stof, de naam van de stof hangt af vanwaar de stof komt. De zijde die voor honan/tussah gebruikt is, is wild. De honanzijde is genoemd naar de Chinese provincie Honan; tussah zijdeweefsel in taftbinding met nopachtige verdikkingen in ketting en inslag, sterk maar fijndradiger dan shantoeng.
Toepassingsmogelijkheden: Kleding, blouses, broeken, mantels, jasjes, rokken, huishoudtextiel, lampenkappen.

Herringbone
Herringbone

Organza: is gemaakt van een gekweekte zijde. De stof is teer, batis- of chiffonachtig weefsel in taftbinding, deels van fijnste niet ontbaste zijde in ketting en inslag: met natuurlijk stijf karakter. Moderne organza’s zijn geweven
Shantunq: deze zijdestof is gemaakt van wilde zijde. De zijde is genoemd naar de Chinese provincie Shantung. De stof is een grof tussah weefsel in taftbinding.
Toepassingsmogelijkheden: Kleding, blouses, broeken, mantels, jasjes, rokken, huishoudtextiel, lampenkappen.
Taft zijde: gladde, wat steviger zijde. Vaak gebruikt voor trouwjurken.
Taftzijde is gemaakt van een gekweekte zijde. De stof is bijzonder dicht en enigszins stijf. Het weefsel is in taftbinding, zonder enige verzwaring, in diverse diktes en gewichtklassen te verkrijgen.
Twill: is gemaakt ven een gekweekte zijde. De stof soepel, glanzend en is geweven in keperbinding. Toepassingsmogelijkheden: Kleding, sjaals, dassen, doeken, voeringstof, kussens, blouses, topjes.